Stefan Radović

FRAKTALNI METOD

ČAROBNI FRAKTALI – ART TERAPIJA

Fraktal je način da očima Uma vidimo čudesan sakriveni svet u nama.

Fraktali su deo naše svakodnevice i nalaze se svuda oko nas. Možemo ih naći u morskim dubinama u kojima žive morske zvezde i korali različitih oblika, u prostranim poljima suncokreta, u vešto spletenoj paukovoj mreži, u krošnjama drveća koje plešu na vetru. Mnogi od njih ne menjaju svoj oblik dok su drugi promenljivi poput leda koji puca ili oblaka koji nebom plove.

Pojam FRAKTAL pripada oblasti matematike, a autor termina je matematičar Benua Mandelbrot. Fraktalnu terapijsku metodu otkrila je ruska naučnica i klinički psiholog Tanzilija Zakirovna Polujahtova 1990. godine. U početku je bila osmišljena za psihologe kao metoda koja će im omogućiti da lakše dođu do odgovora svojih klijenata, a da im pritom ne postavljaju mnogo pitanja. U narednim godinama ovaj metod se sve više proučavao i raširio u mnoge zemlje sveta. Crtanje i bojenje fraktala spada u vidove art-terapije, odnosno lečenje umetnošću. Osnovna namena fraktalne metode je čovekovo izražavanje kroz crtež nacrtan po određenim pravilima.

Za crtanje fraktalnog crteža potrebno vam je:

 • • mirno okruženje;
 • • beli papir A4 formata, blago hrapav (ili blok za akvarel, 120 – 150 grama);
 • • crna hemijska olovka;
 • • 4 seta drvenih bojica od najmanje 14 boja po setu (žuta, narandžasta,
 • roze, crvena, svetloplava, tamnoplava, zelena, ljubičasta, lila, oker, svetlobraon,
 • tamnobraon, siva i crna), bela boja se ne koristi u fraktalnom
 • crTežu;
 • • gel-olovke u raznim bojama.

Jako je bitno da fraktalni metod shvatimo ozbiljno i da mu se sa velikom pažnjom detaljno posvetimo.

Zanimljiva činjenica je da dve osobe prilikom bojenja istim bojicama mogu obojiti crtež u potpuno različitim nijansama što nam govori da svaki čovek poseduje sopstvenu i autentičnu kombinaciju spektra boja.

U fraktalnom crtežu zapisane su sve čovekove mogućnosti: umetničke, duhovne, zapisane su sve bolesti i problemi i sve sa čime se čovek susreće u svakodnevnom životu. Sve se to kroz analizu crteža može iščitati. Kada držimo prvi fraktalni crtež neke osobe, treba osvestiti da to nije običan crtež, već jedinstvena tvorevina koja odražava čovekovu neponovljivu individualnost. (Izvornik fraktalne mudrosti – T. Z. Polujahtova, A. E. Komov, 2014)

Postoji nekoliko vrsta fraktalnih crteža: dijagnostički, korekcijski, fraktali podrške, umetnički, fraktali crtanja u paru, fraktali za konkretni životni zadatak i fraktali za zdravlje (tzv. ruka zdravlja). Kompletan terapeutski ciklus sadrži 21 crtež od kojih su prva 3 crteža dijagnostička, a ostalih 18 su korekcijski crteži.

Fraktalna terapijska metoda je namenjena svima. Pomaže pri smanjenju stresa, anksioznosti, raznih trauma i ostalih neprijatnih uticaja spoljašnje sredine. Pored svega ovoga utiče na povećanje vitalne energije, oslobađanje kreativnosti, daje odgovore na pitanja kako upoznati samog sebe.

Izrazito je značajna za zbližavanje ljudi, što kod onih koji imaju poteškoće u komunikaciji i kod kojih je prisutna netrpeljivost i nerazumevanje, tako i kod onih koji teže da još više usklade svoje odnose.

Najveća prednost je da se fraktalni terapijski crtež može crtati bilo gde (u vašem domu, na poslu, u prirodi, na radionicama…), a nakon što naučite precizna pravila fraktalnog metoda, analizu i korekciju, možete raditi samostalno.

Crtanje fraktala je sredstvo samoistraživanja, okreće čoveka ka svom unutrašnjem biću. Njegova vibracija prodire u vaše telo, misli i osećaje i daje vam informacije skrivene u dubinama vaše podsvesti.

 

Ukoliko ste zainteresovani da uradite vaš fraktalni crtež kontaktirajte me:  Možda je sve ono što nazivate svojim unutrašnjim demonima samo malo usamljeno dete koje vapi za ljubavlju.

  „ZOELAND – Tajna čarobnog kraljevstva”, knjiga koja kombinuje estetiku i poetiku bajke sa elementima mitologije, motivacionih poruka, istočnjačke filozofije i meditacije, s jedne strane, i praksom koja je tipična za primenjenu psihologiju i psihoterapiju, s druge strane, zapravo je jedna alegorija o životu i njegovim etapama – detinjstvu, odrastanju i zrelom dobu. Svaka od ove tri etape propraćena je interaktivnim uputstvima, savetima i konkretnim vežbama, koje su ključ za razumevanje alegorije ove „Bajke za odrasleˮ, ali i vodič na uzbudljivom putovanju pronalaska sebe.

  PRATITE ME I NA: