Stefan Radović

4 koraka do oslobađanja od stanja ANKSIOZNOSTI

4 koraka do oslobađanja od stanja ANKSIOZNOSTI

Bez obzira koliko pokušavate da budete svesni o tome šta mislite, govorite i osećate, dođe vreme kada dođete u stanje anksioznosti. U takvim trenucima trebate zastati, vratiti se u sadašnji trenutak i svesno sa namerom probuditi osećaj mira s onim gde ste i šta radite. Kao neko ko je prošao kroz stanje depresije i anksioznosti smatram da mi je mnogo pomoglo sve ono što znam o uzemljenju, a pogotovu primena istog u praksi.

Na anksioznost utiču mnoge stvari, pogotovu iskustvo koje ste doživeli kao deca. O toj temi ću vam tek pisati.

Ukoliko želite da se oslobodite Anksioznosti savetujem vam da isprobate sledeće korake:

1. TEHNIKE DISANJA

Pre nekoliko godina upoznao sam se sa tehnikom disanja i ona mi je kompletno promenila život. U ovom delu bloga želim da vam govorim o praničnom disanju koje kao sertifikovani Prana healer primenjujem sa svojim klijentima.

Postoje dva tipa praničnog disanja:

Prvo je PRANIČNO DISANJE 7-1-7-1-7… Ono se izvodi tako što duboko udahnete i brojite do 7, zadržite dah 1 sekundu, a zatim polako izdahnite brojeći do 7.

Drugo je PRANIČNO DISANJE 6-3-6-3-6… Ono se izvodi na isti način samo sa drugim vremenskim intervalima. Udah i izdah traju 6 sekundi, a 3 sekunde između svakog daha. Svaki put kada udahnete, mislite nešto pozitivno i ohrabrujuće. Možete reći sebi „Danas će biti dobar dan“ ili „Ja zaslužujem ljubav“.

2. POMORANDŽA

Vratite se svojim čulima. Pronađite neku prijatnu stvar koju možete dodirnuti, okusiti, namirisati, čuti i videti. Nešto umirujuće, slušajte neku klasičnu ili instrumentalnu muziku dok pijete svoj omiljeni čaj, sve što vam može pomoći da dotaknete mir u sebi. Jedan moj klijent mi je jednom rekao da poslušavši moj savet uvek kad mu dođu trenuci stanja anksioznosti on uzme pomorandžu, jer je možete okusiti, mirisati, videti i dodirnuti. Stoga sam ovaj korak tako i nazvao. 😊

3. 30 MINUTA

Uzmite vreme za uživanje. Da li ste nekada bili na masaži? Ako jeste, kako ste se osećali posle duboke relax masaže? Ako niste, od srca vam preporučujem to iskustvo. Izađite na terasu, napravite sebi kafu ili limunadu i uzmite da čitate neku omiljenu knjigu.

30-minutno odvlačenje pažnje od onoga što vas stavlja u stanje anksioznosti pokazuje itekako dobre rezultate. Primenjivanje ovakvih koraka, nekoliko puta dnevno, može dovesti do izbalansiranosti vaše energije. Šta god da radite, radite to dovoljno često da postane vaša navika. Ako osećate potrebu da se vratite svojim čulima na svaka 3 sata, uradite to. Ako vam je pak potrebno samo jednom dnevno, uradite to.

4. TAPŠANJE DLANOVIMA

Većina zapada u stanje anksioznosti jer razmišlja o lošem ishodu neke situacije, ili o nečemu što je već imalo loš ishod. Kada živite u SADA – sadašnjosti – sadašnjem trenutku, onda znate da za takva razmišljanja nema mesta u vašem životu. Pre nekoliko meseci radio sam sa jednom klijentkinjom kurs ČAROBNO OGLEDALO i dok sam objašnjavao kako da osvesti sadašnji trenutak, sinula mi je sjajna vežba. Rekao sam joj da jako brzo tapše dlanovima svaki put kad oseti da nije u sadašnjem trenutku i da su je misli uzele pod svoje. Kasnije sam ovu vežbu podelio sa drugim klijentima i svima je bila jako delotvorna, pa je čak je pomogla i jednoj klijentkinji koja je bila u stanju bulimije.

Život u ovom trenutku je težak za ljude koji se nalaze i upadaju u stanje anksioznosti i depresije. Svako može da se poveže sa tim stanjima, jer svi radite ono što izaziva ta stanja. Brinete se šta će se desiti u budućnosti (anksioznost) ili razmišljate šta vam se desilo u prošlosti (depresija). Stalno vam govore da shvatite da se to neće desiti ili vam govore da je potrebno da pređete preko toga, a to nije ono što vam je potrebno.

Ono što vam je potrebno je da shvatite kako živeti u ovom sadašnjem trenutku. Biti prisutni tamo gde ste sada. Osvrnite se, pogledajte oko sebe, razgovarajte sa ljudima, ostanite u trenutku. Kada počnete da razmišljate i gledate napred ili nazad, onda niste u trenutku. Vratite se uzemljenjem, a zatim živite u sadašnjosti.

Biti svesni trenutka, ostati u svom „sada“ i uzemljavati se u vreme kada se osećate da ste pod stresom, uznemireno, depresivno ili zabrinuto će vam pomoći. Ali šta ako jednostavno ne možete dalje i ne možete da izađete tog stanja? Šta ako, posle stresnog dana, radite sva četiri koraka i uvek se nađete u istoj situaciji, osećajući se na isti način? Osećate konstantan neuspeh. Ali ne zaboravite da sada znate da osvestite šta vam se događa. Neuspeh je samo pozivnica za pobedu.

RAZVIJTE NAVIKU“

Strpljenje je ključ za oslobađanje od stanja anksioznosti.

Sve što ponavljate i radite dug vremenski period postaje vaša navika.

Ako vam trebale godine da shvatite da ste u stanju anksioznosti, to stanje ne može da prođe u roku od dve nedelje, trebaće vam duže od toga.

Trebate raditi više stvari nego samo uzemljenje, to bi moglo biti promena dnevnih aktivnosti, promena načina razmišljanja kroz meditaciju ili neku drugu tehniku ili veštinu.

Biće to maraton, a ne trka od 100m. Nekim danima će ići tako lako, a nekim danima će ići teže. To je tako i tako treba biti.

Nedavno mi je klijent ispričao svoju priču o svom stanju anksioznosti, rekao mi je: „Došlo je kao neman, samo me je potpuno preuzelo. Više nisam mogao da idem u teretanu, prodavnica, ništa. Bio sam zabrinut da će to moje stanje uticati na moj posao i moju decu. ”

Razgovarali smo o uzemljenju i životu u sadašnjem trenutku, koji je donekle primenjivao. Na kraju došli smo do zaključka da mu je meditacija mnogo pomaže, dovoljno da se vrati u sebe i ostane uzemljen. Sada, pre nego što ode bilo gde ili bilo šta počne da radi, on stane ili sedne na mirno mesto i meditira najmanje 10 minuta.

U životu treba pronaći ono što vam najviše odgovara, da li je to napuštanje stresnog posla, izlazak iz traumatičnih odnosa, primena uzemljenja, meditacije ili samo duge šetnje svake noći da biste očistili glavu. Trebate pronaći ono što vam odgovara. Pronađite svoj način i nemojte dozvoliti da depresija ili anksioznost gospodare vašim životom.

„Šaljem ljubav. 💛“

4.7 3 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ljiljana
Ljiljana
3 godine pre

..predivno…hvala…ja primenjujem meditaciju…i mirise parfema…

goca mihailovic
goca mihailovic
3 godine pre

Hvala Stefane na podsticajnim tekstovima. Meni su neophodne promene zivotnih navike,a Ti tako sa Lakocom i veoma sugestivno usmeravas zivotni put. Zelela bih da mi napises koja meditacija je za mene pocetnika prihvatljiva – da pronadjem mir,negde se izgubio pa bbih da ga pronadjem;)))

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x