Stefan Radović

Moć IZBORA – Pretvaranje svog života u remek-delo

Moć IZBORA – Pretvaranje svog života u remek-delo

Svakodnevno donosite mnoge odluke – od naizgled neupadljivih i možda ne toliko bitnih izbora, do onih većih koji mogu uticati na tok vašeg života. Čarobna stvar kod kursa Čarobno ogledalo je što vam omogućava da napravite mudrije odluke – one koje vas vode ka zdravijem, smislenijem i ispunjenijem životu.

Postoji čuvena priča o moći izbora. Ide ovako:

Sedeli jednom stari Indijanac i njegov mladi unuk ispred vatre. Deda se trudio da što više mudrosti i znanja prenese mališanu i tako ga opremi za život koji je bio pred njim. Zato mu je i ispričao ovu priču.

– U svakom čoveku se odvija neprekidna bitka. To je zato što u nama žive dva vuka – započe mudri Indijanac.

– Kako dva vuka? – upita mališan.

– Jedan je ZAO! To su strah, bes, zavist, ogorčenje, lažni ponos, pohlepa, ego, ali i žalost, nadmenost, samosažaljenje i krivica. Ali, postoji i DOBAR VUK! To su radost, spokoj, ljubav, nada, vedrina, dobrota, saosećanje, velikodušnost, istina i vera – podučavao je Indijanac.

– I… Koji vuk pobeđuje? – upita unuk bez daha.

– Onaj kojeg više hraniš – kratko reče mudri deda.

Naše nesvesne misli su nerazrešeni ili potisnuti delovi naše psihe. Zli vuk potvrđuje svoju moć kada ga najmanje očekujemo, jer je skriven od pogleda.
Sakrivenog zlog vuka postajte svesni, na primer, u situacijama kada vas vozač naglo prekine u saobraćaju i vaš ego tada proradi. Reagujete u konfrontaciji, verujući da ste pogrešili.
Ali kada malo razmislite, to je nesvesni bes kojim tražite da se zaštitite.

Ego nastoji da utvrdi svoju volju da se zaštiti i ojača i na taj način postajete plen njegovim potrebama.
David Richo, psihoterapeut i duhovni učitelj, je rekao:
– Naš ego nikada nije smišljen da umre, već ga treba ukrotiti da bi njegove divlje energije mogli bolje iskoristiti.

Izbori koje donosimo svaki dan veoma utiču na naš život i baš su moćni. Mogu vas hraniti ili iscrpiti. Mogu vas odvesti u negativnost, patnju i razočaranje ili vas mogu probuditi. Mogu vas pomaknuti korak bliže bolesti ili korak bliže zdravlju. Mogu vas odvojiti jedni od drugih ili vam podariti više ljubavi, povezanosti i mira.

Vaši svakodnevni izbori su dragoceni trenuci u vremenu kada donosimo odluku ko želimo biti. Ti izbori su kreativna snaga – na taj način stvarate budućnost za sebe, vašu zajednicu i ovaj svet.

Često podcenjujete snagu vaših svakodnevnih navika i odluka, ali one u konačnici dovode do razvijanja vaših trajnih osobina, isklesavanja vašeg karaktera i definiranja vašeg kvaliteta života.

Mnogi se pitaju da li postoji PAKAO?

O da, dragi moji postoji. Pakao je kad radite svaki dan protiv sebe.
Kada ste sa osobom u braku ili vezi, a ne želite da budete sa njom.
Kada radite posao, a ne želite da ga radite jer ga ne volite i on vas frustrira.
Kada ste okruženi ljudima koje ne volite i koji vam se ne sviđaju.
Kada mislite i osećate jedno, a radite drugo.
Kada pristajete da budete ono što od vas zahtevaju da budete, a vi to niste.
Kada znate da vam je tu loše, a vi konstantno tu ostajete.
E sad imam jednu prelepu vest za vas…

VI STE PISCI SVOJE BAJKE. VI KREIRATE SVOJ ŽIVOT I SVE SU TO VAŠI IZBORI.

White Wolf, Black Wolf is a piece of digital artwork by Daniel Eskridge.

Sada ili kasnije donećete mnogo malih odluka – od proizvoda koje kupujete, do načina na koji govorite ili jedete, gde se odlučujete da se družite i kako koristite svoje vreme.

Te tačke izbora mogu biti nalik mini meditaciji. Vreme kada prilagodite svoje vrednosti pravim odlukama, ono što je zaista važno, čine vas (i druge) srećnim.

Dakle, evo jednostavnog poziva za ovu nedelju.

Unesite više prisustva u sadašnjem trenutku u „tačkama izbora“ tokom ovih dana. Dovedite svoje čitavo JA u ove trenutke i pustite da vaše akcije i reči teku sa tog mesta dublje svesti. Neka ti izbori postanu kao oblik umetnosti. Izrazi onoga što je u vama najdublje i najvernije. Izrazi vaše mudrosti, ljubavi, autentičnosti.

Na ovaj način ćete ulepšati svoje dane sa svešću, nahraniti „dobrog vuka“ i postepeno pretvoriti svoj život u remek-delo.

4.3 6 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x