Prvenstveno da napišem da sam i sam bio deo nasilja u porodici. Moj otac bio agresivni alkoholičar.
U poslednje vreme toliko mnogo se govori o nasilju u porodici, a tako malo se zna. Postoje razne vrste nasilja u porodici:
fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje. Ne želim vam govoriti i razlagati šta je šta, već predpostavljate. Ukoliko ne znate slobodno mi pišite objasniću vam.


Najugroženije u partnerskim odnosima su žene, po statistikama 90% pripada ženama, a 10% muškarcima.

“U narodu ćete čuti osuđivačke stavove
“NEK JE TUČE! Sigurno je zaslužila.”
“BOLJE NIJE NI ZASLUŽILA, ŠTO TRPI? Ma ona bre voli da je mlati i ubija sve u njoj.”
“Vidi je jadnica, ko joj je kriv kad neće da ode.””

Trebamo prvenstveno razumeti patološku povezanost žrtve prema nasilniku.
Sve korene našeg današnjeg života vučemo iz detinjstva. Kako odrastamo od svoje porodice učimo mnogo, kao što i kupimo njihove programske šeme i obrasce ponašanja. To mogu biti program žrtve, program nasilnika..
Obično deca koja su odrasla u porodicama gde je vršeno nasilje, bez obzira gledala ona to ili ne (deca osećaju svoje roditelje) u kasnijoj životnoj dobi imaju problem sa depresijom, aksioznošću, napadima panike itd.
Moju majku su osuđivali, vređali, ogovarali nisu joj prižili razumevanje zbog nasilja koje je trpela.

Zamislite ženu koja ima dvoje dece, koja trpi pored fizičkog i psihičkog nasilja i ekonomsko nasilje, jer nema dovoljno sopstvenih sredstava da bi opstala sama sa svojom platom. E sad na sve to okolina koja vas ne razume ili vas osuđuje. Koliko je tu tereta drage moje divne duše! MNOGO! Da li je to za osuđivanje?

Ja mogu reći da kao dete nikada nisam video moju majku da plače, držala se čvrsto kao LAVICA, ali mi smo osetili svaku njenu suzu, vrisak i bol koji je krila od nas.
Tada se policija nije mešala u “porodične probleme”. Tada je socijalna radnica savetovala da se ipak vrati kući, jer muž ipak ima kuću, od čega će ona da podiže decu. Tada nisu postojale kao danas sigurne kuće i Zakon o nasilju u porodici.
Hvala ti Bože na tome danas.
Ali moja mama je bila jedna od onih hrabrih žena koja je bez ičije podrške napustila sve ono što ljubav nije i time načila mene i mog brata da uvek ustanemo od stola za kojim se ne poslužuje ljubav.
Stoga HVALA TI MAMA!

Sledeći put kada uperite prst u neku ženu i osudite je znajte da to sutra može biti vaša sestra, majka, ćerka…

Šaljem ljubav.
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Podeli

Još tekstova

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x

eBook

Emocionalna gravitacija

Most između sopstvenog isceljenja i kvantnog stvaranja partnerstva

Iscelite traume i manifestujte ljubav. Put ka istinskom partnerstvu nije samo traženje srodne duše, već i putovanje ka spoznaji sebe i svojih dubokih želja.