Stefan Radović

4 vežbe za UZEMLJENJE – Kada vam je glava u oblacima

4 vežbe za UZEMLJENJE – Kada vam je glava u oblacima

Svako od vas je sigurno bar jednom čuo za reč „uzemljenje“ ili „biti uzemljen“, posebno ukoliko radite na sebi i svom duhovnom razvoju. Čak i da to nije slučaj verujem da ne postoji osoba na ovoj planeti koja nije čula ili u nekom trenutku izgovorila rečenice: „Spusti se (malo) na Zemlju.“ ili „Siđi sa oblaka.“

Pa ipak, da li ste se nekada zapitali šta to zaista znači? Šta tačno mislimo kada nekome kažemo da se spusti na Zemlju ili da siđe sa oblaka? Šta znači biti uzemljen?

Jedno je sigurno, a to je da uzemljenje ili popularnije rečeno spuštanje na Zemlju za svakoga ima posebnu definiciju i značenje. Stoga sam odlučio da to i proverim, te sam na Instagramu postavio pitanje: „Šta za vas znači biti uzemljen?“

Odgovori su bili krajnje zanimljivi i raznoliki, a ovo su neki od njih:

Biti na mestu, na zemlji…biti svestan sebe, prihvatiti svoje vrline i mane, voleti sebe.
Biti potpuno prisutan u sadašnjem trenutku.
Biti svestan okoline. I to je odlično jer i uzemljen možeš visoko leteti.
To znači da imamo poverenje da čak i onda kada se osećamo kao da nam se sve raspada ipak možemo ostati stabilni.
Znati ko si, kakav si čovek i šta hoćeš. Znati koliko vrediš i imati cilj kome težiš.
Biti uravnotežen mislima, osećajima i delima.

Bez obzira na raznolikost vaših odgovora opšti utisak je da za svakoga od vas uzemljenje uključuje stabilnost, postojanost i čvrstu osnovu.

To je kao korenje stabla koje vas održava zasađenim čak i u vreme najveće oluje kada se sve oko vas ruši. Vaša krošnja će se povijati pod uticajem snažnog vetra, ali će vaše korenje ostati čvrsto i stabilno da vam čak ni oluja ne može trajno naškoditi.

Kada trošimo previše vremena na razmišljanje i zabrinutost mi se udaljavamo od realnog pogleda na datu situaciju i nismo u sadašnjem trenutku. Ukoliko ste od onih koji imaju problem sa koncentracijom, ukoliko se često osećate umorni i nenaspavani, ukoliko se lako uznemirite i imate panične napade to je jasan pokazatelj da niste povezani sa samim sobom, odnosno da niste uzemljeni.

Uzemljenje znači biti u skladu sa svojim okruženjem i svojim mislima, odnosno osećati se stabilno – mentalno, emocionalno i fizički.

Biti uzemljen može značiti dve stvari:

  1. Biti potpuno prisutan u svom telu i/ili
  2. Osećaj povezanosti sa Zemljom.

Ukoliko ste od onih koji imaju poteškoća sa tim pred vama su nekoliko snažnih, delotvornih vežbi i tehnika koje će vam pomoći da se osetite stabilno i u miru sa sobom. Ove vežbe pomoći će vam da pročistite svoj um, ojačate svoje unutrašnje instikte, dovedete svoje emocije u balans i energizujete čitavo telo.

Vežba I – ČAROBNA ŠUMA

Ukoliko ste u mogućnosti ovu vežbu bi bilo dobro praktikovati u prirodi, ali učinak je isti ukoliko to radite i kod kuće.

Nađite neko mirno mesto, lezite ili sedite tako da nogama čvrsto dodirujete tlo. Zatvorite oči i opustite se tako što ćete se fokusirati na disanje. Pratite svaki udah i izdah zamišljajući da sa svakim udahom vi udišete ljubav, snagu i stabilnost, a sa svakim izdahom otpuštate brige, sumnje i uznemirenost. Nemojte se opterećivati mislima koje dolaze već im kao nemi posmatrač mahnite i pustite da prođu.

Kada osetite da ste dovoljno umirili svoj um zamislite da ležite u šumi. Svuda oko vas su drveće, čuje se radostan cvrkut ptica koji se pretvara u prelepu ljubavnu melodiju, a strujanje vode iz obližnjeg potoka daje vam osećaj da ste jedno sa prirodom.

Sada zamislite da polako počinjete da tonete u zemlju. Vaše misli su sve opuštenije, a vaše telo sve teže kada postanete svesniji zemlje oko sebe. Nastavite disati dok sve dublje i dublje tonete u zemlju. Osetite toplinu i stabilnost tla oko sebe dok sa lakoćom otpuštate bilo kakve misli ili ideje koje se pojave. Osetite da ste jedno sa Majkom Zemljom i dok ležite tako ujedinjeni ispod njenog tla poverite joj svaki vaš strah i brigu i osetite kako vam teret pada sa leđa. Ostanite tako ujedinjeni koliko god osećate potrebu, nemojte se opterećivati sa vremenom. Kada osetite da je vaše telo dovoljno energizovano, a vaše misli lake kao perce polako izronite iz zemlje. Osetite tu lepotu udisaja svežeg vazduha dok se Sunčevi zraci stidljivo ali odlučno probijaju kroz guste krošnje drveća. Ispružite ruke ka nebu i zahvalite se životu i Majci Zemlji.

Ovu vežbu možete raditi svakodnevno ili kada god osetite potrebu.

Vežba II – OSETITE SVOJA STOPALA

Za ovu vežbu potrebno vam je 15-30 minuta slobodnog vremena i neko mirno mesto u prirodi gde vas niko neće ometati.

Izujte vašu obuću i sedite ili stojite tako da bosim stopalima čvrto dodirujete tlo. Usmerite svu svoju svest na dno vaših stopala i fokusirajte se isključivo na taj deo vašeg tela. U početku će biti malo teže da to uradite, ali dajte sebi vremena i ne budite prestrogi prema sebi. Neka vaš pogled bude samo na vašim stopalima koja su čvrsto povezana sa tlom. U jednom trenutku primetiće te da je to jedina slika koju vidite ispred sebe. Pratite sve senzacije koje se događaju. Sada osetite energiju koja dolazi iz dubine zemlje i koja kroz vasa stopala energizuje i stabilizuje čitavo vaše telo. Osetite kako struji kroz vas dajući vam osećaj lakoće i bezbrižnosti.

Sami ćete osetiti kada je dovoljno i kada treba da stanete.

Nemojte zaboraviti da se zahvalite Majci Zemlji na ovom predivnom poklonu.

Vežba III – BUDITE KAO DRVO

Ovo je izuzetno moćna vežba koju ukoliko budete redovno primenjivali doneće vam mnoge blagodeti i bićete oduševljeni rezultatima.

Kao i kod prethodnih vežbi poželjno bi bilo da vežbu izvodite u prirodi, ali ukoliko niste u mogućnosti možete to raditi na bilo kom mirnom mestu gde vas niko neće ometati.

Stanite uspravno i raširite noge paraleno u širini ramena. Držite glavu uspravno sa malo uvučenom bradom, a kičmu ravno. Nemojte se savijati ili grčiti.

Sada prenesite svu težinu i napetost vašeg tela u stopala, ali nemojte urušavati svoj položaj tela i dopustite da se sve apsorbuje u zemlju. Ukoliko imate poteškoća da osetite kako teret napušta vaše telo zamislite korene koji rastu iz dna vaših stopala produžavajući se duboko u zemlju ispod vas. Vreme trajanja vežbe je optimalno, a moja preporuka je oko 5-15 minuta.

Nakon što završite sa vežbom zahvalite se.

Vežba IV – TUŠIRAJTE SE HLADNOM VODOM

Pored toga što je izuzetno delotvorna kada želimo da “skinemo sav teret sa leđa” i “speremo sve prljave misli” ova tehnika uzemljenja ima i mnoge zdravstvene koristi. Naučno je dokazano da tuširanje hladnom vodom povećava imunitet, smanjuje masnoću u krvi i podiže raspoloženje (aktiviranjem dopamina).

Ukoliko niste navikli na hladnu vodu učinite to postepeno tako ćete početi sa mlakom vodom 30 sekundi na kraju svakog tuširanja. Dopustite vašem telu da se privikne. Svakog sledećeg dana povećavajte broj sekundi, a neka voda bude malo hladnija od prethodnog dana.

Postoji mnogo tehnika uzemljenja, a ovo su samo neke od njih koje su na osnovu mog mišljenja najučinkovitije i najdelotvornije kada ih redovno primenjujete.

Dajte sebi dovoljno vremena i nemojte očekivati instant rezultate. Ništa se ne dešava i ne rešava preko noći. Potrebno vam je mnogo volje i malo slobodnog vremena, ali jednom kada bar jedna od ovih vežbi postane vaš dnevni ritual bićete ponosni na sebe što niste odustali.

Pišite mi vaša iskustva i koja vam se vežba najviše dopala.

Ukoliko već primenjujute neku od tehnika za uzemljenje podelite je u komentarima.

Verujem da će vam ovaj blog služiti i pomoći na vašem duhovnom putu.

I zapamtite: Sledeći put kada vam neko kaže da se spustite na zemlju on vam zapravo želi dobro. Apsolutno je nebitno da li je na svesnom ili nesvesnom nivou.

Šaljem ljubav.
3.7 3 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

6 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milica
Milica
3 godine pre

Zelim da ti se zahvalim na svemu sto radis. U tvojoj sirokoj paleti „samopomoci“, svako moze da se pronadje sta mu najvise odgovara. Vidi se da je to sa visoke energetske frekvencije . Hvala ti!

Ljiljana
Ljiljana
3 godine pre

Stefi super su vezbe…meni se svidja druga i cetvrta vezba…..zaista genijalno…HVALA PUNO !💙😘

Marija
Marija
3 godine pre

Nasi stari su govorili da bi u obuci trebalo da nosimo kamicak, da nas upozori kada nam je mnogo lepo, da se ne vinemo u visine i kada nam je mnogo tesko, da ne padamo na zemlju. Vezano za vezbe koje si nam ponudio ja se opredeljujem za vezbu broj 1. jer cesto vezbam disanjem i time se oslobadjam nagolilane lose energije. Hvala ti dragi Stefane sto mislis na nas. Moja posebna ljubav prema tebi i dalje je prisutna. U katedrali srca moga za tebe ce goreti sveca. Volim te, dragi moj Stefane. 💕

Goca
Goca
3 godine pre

Divno. Primenjujem neke od njih. A sada cu i ostale. Moja vezba sa korenjem ide tako sto zamisljam da se ono spusta od crvene cakre kroz noge i probija sve slojeve ispod – beton, temelj,, stize do centra zemlje i onda se dize energija zemlje korenjem do c. cakre i puni je. Pa se to ponovi jos dva puta i onda se energija dize redom u narancastu pa zutu sve do vrha glave i tu kao fontana svetlosti zavrsava.

Zorica
Zorica
3 godine pre

Dragi Stefane ovo je zaista predivno. Hvala ti mnogo na svemu što radiš za nas.
Jedva čekam da primenim ove vežbe.
Šaljem ti ogromnu ljubav! 🤗❤️

trackback

[…] je prošao kroz stanje depresije i anksioznosti smatram da mi je mnogo pomoglo sve ono što znam o uzemljenju, a pogotovu primena istog u […]

6
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x