Stefan Radović

8 ponašanja i navika koje sadrži zdrav partnerski odnos

8 ponašanja i navika koje sadrži zdrav partnerski odnos

Zdravi partnerski odnosi se ne događaju slučajno. Na zdravim partnerskim odnosima se radi, svaki član ima svoj udeo. Nezdrave navike i ponašanja izazivaju nezdrave veze.

U koliko ste već preneli u svoj odnos ne tako lepa ponašanja i navike, evo liste od 8 navika koje se često nalaze u zdravim odnosima. Koliko navika vaš odnos?

1. Preuzmite odgovornost za svoje reči i postupke

U zdravim odnosima, svaki član para preuzima odgovornost za svoje reči i postupke. Oni ne pribegavaju defanzivnom ponašanju niti pokazuju i uperuju prst u svoje voljene. Trebate znati da nijedan par na ovoj planeti nije savršen, svi prave greške, ali kada ljudi prihvate svoje greške, verovatno je da ih neće ponoviti. Prihvatanje odgovornosti za svoje postupke vodi ka promeni istih.

2. Pokažite uvažavanje i zahvalnost čak i za male stvari

Kada se uobičajeno osećate zahvalni i uvažavate svog partnera, ne prihvatate stvari zdravo za gotovo, već cenite svaki trenutak koji ste proveli zajedno. Zahvalite se im se svaki dan što postoje u vašem životu i što su vaše ogledalo.

Nedostatak uvažavanja čini da se u odnosu osećate neželjeno i nevoljeno.

3. Pažljivo saslušajte voljene

Mnogi parovi imaju naviku da razgovaraju, a da ne uzmu vremena da slušaju one svoje voljene. U zdravim odnosima, trebate imati naviku da svojim voljenim osobama date punu pažnju kada govore. Trebate zaista slušati i dati jedni drugima pažnju.

Pauzirajte film ili seriju, isključite mobilne telefone i pogledati svog partnera u oči i pažljivo saslušati šta vam želi reći. Ne uzimajte te trenutke zdravo za gotovo, jer vam partner ima nešto važno da vam kaže.

Počnite pažljivo da slušate svog partnera i da budete u sadašnjem trenutku, možda tu pronađete neke odgovore na vaša pitanja. Ovo takođe pomaže u komunikaciji u vezi, jer ćete se oboje osećati da ste saslušani i da to što ste rekli je jako važno za vašeg partnera.

4. Pokažite ljubaznost i vodite računa jedno o drugome

Ovakve male stvari dodajte i one će vam pomoći da se održi iskra romantike u vašem odnosu. Ljubazno odgovarajte na partnerova pitanja i ljubazno komunicirajte. Takođe, kada krenete kući sa posla i vidite partnerov omiljeni časopis ili čokoladicu kupite je. Vaše malo njima će značiti mnogo. Ukoliko niste onaj partner koji sređuje kući i kuva ručak danas to promenite. Ne trebate čekati godišnjice da bi pokazali koliko vam partner znači i koliku ljubav osećate, to trebate raditi svakodnevno.

5. Napraviti vreme za onoga koga volite i učiniti ih prioritetom

To je ponašanje koje pokazuje da vi vidite svog partnera i cenite njegovo postojanje u vašem životu. Ako vas dvoje niste spremni, voljni i sposobni da jedno drugome budete prioritet, ko će?

6. Postavljajte ciljeve zajedno

Svi biste trebali imati svoje lične ciljeve, ali vaši partnerski odnosi bi trebali imati ciljeve. Mogli biste recimo da radite zajedno na održavanju stana ili kuće u kojoj živite ili da zajedno uštedite novac za putovanje na koje oboje želite otići. Donosite odluke zajedno. Obostrani rad na ciljevima kao i postizanje tih ciljeva će ojačati temelje vašeg odnosa.

7. Zdrav partnerski odnos je izgrađen na poverenju

Za izgradnju tog poverenja potrebno vam je poštenje i transparentnost. Čak i male laži mogu stvoriti mnogo štete. Ako neko flertuje sa vama budite otvoreni i iskreni i recite svom partneru sve šta se događa, pa ko vas bolje može razumeti? Radite sve otvoreno i iskreno. Nemojte raditi i govoriti njima iza leđa. Ako budete tako radili nećete se zauvek izvući sa tim, i postavlja se pitanje: – Da li je to što radite vredno da rizikujete vašu vezu?

Ljubomora ne treba da ima mesto u vašem odnosu. U koliko vam se dešava da je partner ljubomoran, a nema razloga za to, onda niste energetski se razdvojili od bivše ljubavi. Zbog toga dolazi do osećaja prisustva još nekoga u vašem odnosu.

O separaciji od bivših partnera ću vam tek pisati.

8. Ne kritikujte svoje partnere

Prestanite sa kritikovanjem, žaljenjem, kukanjem, ispoljavanjem negativnosti i nepotrebne drame u odnosima. Da li je ono zbog čega kritikujete i gnjavite svog partnera zaista vredno toga? Je li to tako velika stvar? Trebalo bi da se međusobno prihvatite, da volite kod svog partnera kako vrline tako i mane. I ako nešto zaista nije tako velika stvar, onda ne dramite i ne pravite veliku stvar. Život i ovaj sadašnji trenutak sa vašim partnerom je neprocenljiv, ne zaboravite to.

Koje su zdrave navike i ponašanja u vašoj vezi, a na kojima ćete poraditi?
Recite mi u komentarima ispod!

Šaljem ljubav. 💛

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

3 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nina
Nina
3 godine pre

Divno Stef😍🌈
Svih 8 ponašanja i navika,pogotovo stavka 5.
Kad smo sve ovo navedeno sami sebi naši partneri će zaista uživati,a i mi s njima.

Tatjana
Tatjana
3 godine pre

Imamo svih 7 prvih zdravih navika u nasem odnosu. Malo jos treba poraditi na 5. i pronaci vise vremena koje bas imamo jedno za drugo a ja trebam puuuno poraditi na 8. i rijesiti se sitnih prigovaranja po kući. Hvala Stefane za ove divne tekstove koje objavljujes 😘

Violeta Trkulja
Violeta Trkulja
3 godine pre

Sve je potpuno tačno ovako pismeno…ali u praksi ..to je nešto drugo…posebno kada se jedan partner trudi a drugi smatra, da gledajuċi Tv …može da se skoncentriše na važan razgovor koji je drugom partneru veoma bitan…Kako se izboriti sa takvim partnerom…Nedostatak poštovanja…sa jedne strane…i njegovo pravo da bude takav kakav je.

3
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x