Stefan Radović

Kako slobodno i bez straha reći „NE“ ?

Kako slobodno i bez straha reći „NE“ ?

Kada kažete “NE” nekome koga volite, u vama se može probuditi osećaj krivice. Osećate se loše jer ste rekli ne, ali ništa ne može biti dalje od istine.

Kada kažete detetu “NE” to govorite iz dobrog razloga, jer vidite nešto što ono ne vidi i želite da ga zaštitite. To “NE” vas ne čini lošom osobom, to “NE”vas čini dobrim roditeljem.

Zašto onda nije isto sa odraslima?

Reći „Ne“ je kako mi sprovodimo naše lične granice. Šta god da je vaš razlog da kažete ne, dovoljno je dobro za vas, tako da bi trebalo da bude dovoljno dobro za onoga koga volite. Svi mi želimo da kažemo „DA“ onoj osobi koju volimo većinu vremena, jer smatramo da je to način pokazivanja naših osećanja i koliko nam je stalo. Ali to ne znači da ne brinete o njima kada kažete „NE“.

Ako se osoba koju volite uznemiri ako ne kažete “DA” na svaki njihov zahtev ili naklonost (ili bilo šta drugo), onda postoji veći problem u vašoj vezi. Neko ko želi da se osećate krivim zbog toga što ste rekli “NE”, pokušava da manipuliše vama. Želi da se osećate loše tako da uvek kažete “DA” na sve njihove prohteve i zahteve. Takva manipulacija je toksična, dobri ljudi se ne ponašaju tako. To je odlika sebičnih, podređenih, razmaženih, frustriranih ljudi. Ako doživljavate ovakvu dinamiku u vašem odnosu, onda je vreme da stavite prst na čelo i da se zamislite. To nije zdrava veza i neće biti bolje bez velikih promena.

Prva stvar koju trebate uraditi je da se dogovorite sa sobom da ne morate stalno da kažete “DA”. Pogotovo ako vas osoba koristi i uzima vas zdravo za gotovo. Da li vam oni uvek kažu “DA”? Pa, i ne baš. Jel da? Zašto onda vi govorte “DA” protiv svoje volje? Zašto ne slušate svoje osećaje? Vreme je da prekinete tu programsku šemu.

Druga stvar koju trebate uraditi je da prihvatite i shvatite da ne trebate da se osećate krivim kada osećate potrebu da kažete “NE”. Vi znate kakva ste osoba. Znate da to ne radite da biste bili loši i povredili nekoga. Vaša voljena osoba bi trebalo da vas dobro poznaje i da zna da niste loša osoba. Manipulativne osobe samo žele da vas ubede da mislite da ste pogrešili i da ćete tu grešku ispraviti ako budete raditi ono što žele. Pošto oni ne veruju u vas, ne biste ni vi trebali da verujete u ono što oni govore ili pokazuju.

Treća stvar koju trebate uraditi je da pogledate je kako vaša voljena osoba reaguje kada kažete ne. Da li oni postaju ljuti i besni? Da li se ponašaju kao ranjeni? Psuju vas i govore vam ružne i vulgarne stvari? Da li vam govore  besmislene rečenice poput “Ti nikada nećeš da uradiš ono što od tebe tražim”, a oboje znate da gotovo za sve kažete “DA”?

Verujte mi, nemaju amneziju, sjećaju se prošlosti i koliko često im kažete “DA”. Oni se ponašaju poput dece čiji roditelji neće da im kupe ono što žele.

Da li decu nagrađujete za takvo ponašanje? Ne. Da li treba odrasli da budu nagrađeni za takvo ponašanje? ITEKAKO NE. Stoga, zašto vi onda nagrađujete ovakvo loše ponašanje? I trebate se zapitati zašto ste sa razmaženim derištem u partnerskom odnosu?

Hej, divne duše dosta je bilo sa programom POSLUŠNOG DETETA koje treba svima reći “DA”.

Budite zadovoljni govoreći “NE”. Neće biti kraj sveta ako ne operete i opeglate njihove stvari. Nemojte se plašiti da će vas ostvatiti i napustiti zbog toga. Ako to učine, onda ste samo zavaravali i ubeđivali sebe u nešto što nikada nije ni postojalo.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=“

NEMOJTE DA VAM NEKO BUDE PRIORITET KOME STE VI SAMO OPCIJA!

Najbolji odnosi su uravnoteženi odnosi. Pravu ravnotežu u vašem odnosu stičete slobodom da kažete “NE” BEZ STRAHA.

Šaljem ljubav. 💛

5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x